octombrie 7

Totul funcționează la fel ca aspirina

2  comments

În toamna lui 2014 am ținut la Brașov seminarul gratuit ”Atrage Abundența în Viața Ta!” la H. Kronwell. Era pentru prima dată când țineam seminarul în această locație. La ieșirea de pe Valea Oltului, cu 3 km înainte ca drumul să facă la stânga spre Brașov, ne-am oprit din cauza unui accident care a blocat ambele sensuri de mers. Stăteam deja de 2 ore în trafic și zvonurile care circulau din șofer în șofer spuneau că vom mai sta cel puțin o oră. Era din ce în ce mai clar că n-o să ajung la Brașov. Mă pregăteam să o sun pe Ioana, managerul de la hotel care răspundea de sălile de conferință și să o anunț că nu mai ajungem, ca să îi anunțe pe cei care urmau să vină la eveniment.
În acel moment a ieșit o mașină de pe un drum de țară și șoferul a scos capul pe geam și m-a întrebat: ”Unde mergeți?”. ”La Brașov”, am răspuns. ”Țineți-vă după mine. O să mergem înapoi spre sat, o să intrăm pe un drum de țară și o să ajungem pe malul Oltului. Vă țineți după mine până la o intersecție. De acolo eu am treabă în stânga, dumneavoastră o să faceți dreapta și ajungeți la Avrig”. În mai puțin de 20 de minute ajungeam în Avrig și de acolo am ținut drept spre Brașov.

GPS-ul îmi spunea că o să ajung la hotel la 18.05 așa că am sunat-o pe Ioana și am rugat-o să-i direcționeze pe participanți în sală și să le spună că o să întârziem câteva minute.
Am intrat în sala de conferințe așa cum am venit de pe drum (tricou, blugi, adidași), ținând în mâini cutia de plastic în care aveam materialele și cărțile pe care urma să le pun pe masă. Am instalat laptopul, am înșirat cărțile, am testat microfonul în fața celor aproximativ 100 de participanți și, pe la 18.15, după ce am explicat în câteva cuvinte de ce am întârziat, am început seminarul.
La finalul seminarului s-au înscris de două ori mai mulți participanți decât se înscriu de obicei.

Câteva luni mai târziu, am ținut seminarul gratuit la Galați, în fața a 200 de persoane. Eram îmbrăcat la costum, relaxat, cu materialele pregătite cu o oră înainte să apară primii participanți. La finalul seminarului gratuit s-au înscris de cinci ori mai puțini participanți decât se înscriu de obicei.

DE CE atunci când am ținut un seminar încălcând reguli de bază ale un unei prezentări (am ajuns după participanți, am fost îmbrăcat ”de pe drum”, mi-am pregătit resursele în fața auditoriului) – lăsând la o parte faptul că am ajuns în mod miraculos la eveniment – am avut de două ori mai mulți înscriși decât de obicei, iar când am ținut același seminar, cu aceeași informație, cu același discurs de vânzare în condiții ideale am avut de cinci ori mai puțini înscriși decât de obicei? DE CE?

Ar putea fi un răspuns de genul ”starea interioară”, ”auditoriul”, sau poate ”alinierea planetelor” 😊. Orice explicație logică va spune CUM s-a întâmplat.
Răspunsul la întrebarea DE CE este că la acele momente au rodit semințe diferite.

Dacă e prima dată când citești despre semințe în articolele mele, click aici ca să citești articolul în care prezint aceste concepte.

Atunci când am avut mai mulți înscriși a fost pentru că am plantat acest rezultat în momentul în care am promovat în lista mea de abonați cursurile altor speakeri.
Atunci când am avut puțini înscriși a fost pentru că am plantat acest rezultat fie invidiind succesul altor speakeri, fie judecând prestațiile sau cursurile altor traineri.

Așa cum spuneam și în articolul la care am făcut referire mai devreme, toate tehnicile și strategiile pe care le folosești sunt ca și aspirina: uneori te ajută să-ți treacă durerea de cap, alteori poți să iei doză multiplă și să nu aibă niciun efect.
Dacă tu ai avut grijă de o persoană bolnavă, atunci aspirina te va ajuta. Dacă nu ți-a păsat de suferința fizică a altei persoane, atunci aspirina nu va funcționa.

Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Te invit să cercetezi ceea ce am spus mai devreme fiind atent la ce se întâmplă în mediul în care tu îți desfășori activitatea.

Dacă ești coach, terapeut sau antreprenor îți va fi ușor să verifici acest lucru.

Ca și coach, ai observat probabil că aceeași abordare funcționează la anumite persoane, dar nu funcționează la alte persoane.
Care e soluția ca să funcționeze de fiecare dată? Roagă persoana cu care lucrezi să ajute pe cineva să obțină claritate sau să ajute o persoană indecisă să ia o decizie. De exemplu, poate ajuta un absolvent de liceu sau de facultate să-și aleagă direcția pe care să meargă mai departe. Sau poate ajuta o persoană care a ieșit la pensie să găsească o activitate care să o împlinească (studiile arată că mulți pensionari se consideră inutili în momentul în care ies din activitatea productivă și acesta e un motiv de depresie și uneori de sinucidere).

Ca terapeut, ai observat probabil că aceeași tehnică are efecte miraculoase la anumite persoane, dar nu are niciun efect la alte persoane.
Soluția? Roagă persoana cu care lucrezi să aibă grijă de o persoană bolnavă (dacă lucrezi pe corpul fizic) sau sa ajute o persoană care a trecut printr-o emoție negativă să treacă cu bine de acel moment (dacă lucrezi pe traume emoționale ale acelei persoane).

Ca antreprenor, ai observat probabil că aceeași strategie de vânzare sau aceeași campanie de promovare uneori a funcționat, alteori nu.
Soluția? Înainte să începi o strategie de promovare ajută pe altcineva să își promoveze produsele sau serviciile.

Concluzie: ceea ce dorești să experimentezi oferă mai întâi altcuiva. În acest fel plantezi sămânța ca să reușești. Și după ce ai plantat sămânța, ud-o și accelerează rodirea ei bucurându-te de faptul că ajutorul tău a făcut Lumea un pic mai bună.

Click aici pentru a citi articole despre ce semințe poți planta pentru mai mulți bani, o relație împlinită sau un corp sănătos și plin de energie.

Întrebarea pe care am primit-o adeseori este: dacă eu ajut acea persoană, dar ea nu reușește să obțină rezultatul dorit, ce se întâmplă?
Răspuns: Dacă acea persoană nu obține rezultatul dorit, este pentru că încă nu are semințele care să-i aducă succesul. Acest lucru însă, nu scade din puterea seminței pe care tu ai plantat-o oferindu-i ajutorul.
Aspirina pe care ai oferit-o unei persoane care are durere de cap va face ca aspirina pe care o vei lua în viitor să funcționeze de fiecare dată, chiar dacă persoana căreia i-ai oferit aspirina a rămas cu durerea de cap 😊.


Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Foarte frumos articol, felicitari! Un material care imi este de folos, multumesc cu recunostinta!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}