Când am participat în 2011 la workshopul de 3 zile al lui T. Harv Ecker – autorul cărţii „Secretele minţii de milionar”, carte vândută în peste 2.000.000 de exemplare – una din frazele lui Harv care mi-a rămas în minte a fost „Dacă vrei să vezi dacă un principiu funcţionează sau nu uită-te la natură. Dacă îl vei regăsi în natură înseamnă că va funcţiona şi în afacerea ta sau în viaţa de zi cu zi”. Exemplul la care el se referea atunci era că un pom nu rodeşte peste noapte. E nevoie să-l sădeşti, să ai grjă de el şi apoi va rodi. La fel şi cu afacerea ta, relaţia ta, starea ta de sănătate.
Plecând de la această idee aş vrea să dezvolt puţin şi să-ţi ofer o imagine de ansamblu a evoluţiei tale (ceea ce se denumeşte acum cu termenul general de „dezvoltare personală”) folosind ca metaforă grădinăritul.
Atunci când vrei să ai o grădină frumoasă trebuie să faci mai multe lucruri: să cureţi pământul de resturi, să smulgi buruienile, să sapi pământul, să plantezi flori, să îngrijeşti florile. Se întâmplă că după ce ai plantat florile, buruienile vor continua să crească şi ele, deci va trebui ca simultan cu îngrijitul florilor să distrugi şi buruienile care apar. SIMULTAN.
În viaţa reală asta se traduce prin faptul că trebuie să îţi construieşti partea pozitivă a vieţii tale SIMULTAN cu abordarea corectă a greutăţilor din viaţă. Sunt două abaterile de la acest principiu pe care le-am văzut cel mai des (două extreme).
- Se insistă doar pe partea pozitivă plecându-se de la principiul că dacă nu acorzi atenţie părţii negative aceasta va dispărea de la sine pentru că n-o mai hrăneşti cu energia ta. Poate că nu o mai hrăneşti la nivel conştient, dar la nivel subconştient energia ta alimentează masiv această parte negativă şi lucrurile vor exploda la un moment dat. La fel ca o carie pe care o ignori şi care îţi distruge dintele pe nesimţite. E foarte bine să-ţi fixezi obiective şi să planifici strategii prin care să atingi acele obiective, e foarte bine să gândeşti pozitiv, dar dacă faci asta fără să ai grijă de emoţiile negative sau bagajul emoţional cu care vii din trecut e ca şi când ai construi pe nisip.
- În cealaltă parte, sunt persoane care se duc dintr-un curs de terapie în altul. Învaţă tehnici de re-echilibrare energetică, gestionare a emoţiilor negative, vindecare. Dar dacă faci doar acest gen de lucruri vei rămâne într-un ciclu permanent de vindecare-îmbolnăvire, energizare-pierdere de energie. E nevoie să ai o direcţie, un obiectiv către care să te îndrepţi odată ce ai scăpat de „bagaj”.
Un alt lucru din metafora grădinăritului care se regăseşte în viaţa reală este ordinea operaţiilor (PROCESUL). Dacă întâi pui seminţele de flori şi apoi sapi pământul sau smulgi buruienile atunci o să distrugi seminţele pe care tocmai le-ai plantat.
În cazul nostru buruienile sunt emoţiile negative cauzate de evenimentele negative din trecutul tău, convingerile contraproductive (acele convingeri care te sabotează în atingerea unui obiectiv) şi gândurile, vorbele sau acţiunile prin care cauzezi rău altcuiva sau chiar ţie.
Păstrând metafora, florile sunt rezultatele pe care tu vrei să le obţii în această viaţă. Împart aceste rezultate în 5 categorii: situaţia financiară, relaţiile, sănătatea, pacea minţii şi dorinţa ca şi ceilalţi să aibă ceea ce ai tu.
Procesul prin care să ai grădina pe care ţi-o doreşti (să ai viaţa abundentă şi împlinită pe care ţi-o doreşti) este ca întâi să scapi de emoţiile negative cele mai puternice şi de convingerile contraproductive cele mai puternice, apoi să îţi plantezi rezultatele pe care le doreşti şi apoi să îngrijeşti ca aceste rezultate să rodească, având grijă în acelaşi timp să nu mai crească alte buruieni.
Despre cum se aplică aceste lucruri în mod practic, în viaţa de zi cu zi, vom vedea în articolele viitoare.