iunie 10

Tehnica de Eliberare Emoţională (EFT) – soluţia ideală pentru eliberarea stresului cronic

0  comments

Există stres care e benefic pentru individul uman.  Dacă se află în cantitatea potrivită, stresul poate îmbunătăţi activitatea cerebrală, poate spori creativitatea, te poate ajuta să fii în formă, poate scădea riscul bolii Alzheimer şi multe alte benficii.

Ceea ce distruge viaţa de zi cu zi, la muncă sau acasă, este stresul cronic sau „supraîncărcarea” permanentă cu stres.

Deşi se încearcă eliminarea stresului prin diverse metode (plimbări, activităţi fizice, exerciţii de respiraţie, yoga sau meditaţii) există totuşi efecte ale stresului care se manifestă în viaţa privată, în afaceri, în relaţii.

Acest lucru se întâmplă pentru că aşa cum stresul e diferit şi eliberarea stresului se petrece diferit.

Stresul nu e doar mental. Este dovedit ştiinţific că stresul se transmite şi în corp. Până în momentul în care nu este eliminat complet, stresul se regăseşte în fiecare muşchi, în fiecare celulă limitând organismul să nu-şi manifeste potenţialul maxim.

Iată procesul prin care stresul cronic afectează corpul:

 1. Apar gîndurile stresante legate de situaţia financiară, locul de muncă, relaţie, orice lucru care te supără.
 2. Amigdala (parte a creierului care e responsabilă cu prelucrarea emoţiilor) simte pericol.
 3. Ca urmare a emoţiei de „pericol” percepute amigdala iniţiază răspunsul de apărare de genul „luptă sau fugi”.
 4. Oricare dintre cele două reacţii presupune un efort intens din partea organismului şi atunci se declanşează secreţia adrenalinei şi a cortizolului (hormon de stres), sângele este retras dinspre creier şi stomac şi trimis spre extremităţi, muşchii se contractă – toate acestea fiind extrem de utile pentru a câştiga în caz de „angajarea luptei” sau de a scăpa în caz de  „fugă” cu succes. Amigdala nu face diferenţa între un pericol iminent (prezenţa unui animal care să te atace) şi un pericol potenţial (o problemă din viaţa de zi cu zi) şi declanşează aceleaşi reacţii.
 5. Ca urmare, în lipsa irigării cu sânge, creierul e mai puţin oxigenat, iar partea „creativă”, care e inutilă într-o situaţie de „luptă sau fugi” este oprită complet. E motivul pentru care în situaţii presante nu se mai sesizează soluţiile corecte, chiar dacă sunt evidente. Din acelaşi motiv al trimterii fluxului sanguin către muşchi stomacul nu-şi mai îndeplineşte corespunzător funcţia de digestie.
 6. Se intră într-o „buclă a dezintegrării”: cu funcţiile de bază încetinite, organele funcţionează din ce în ce mai greu, creând un şi mai mare stres, care generează o şi mai mare secreţie de cortizol. În momentul în care depăşeşte un anumit nivel, cortizolul nu mai poate fi eliminat din corp şi devine un inamic al sistemului imunitar.
 7. Datorită combinaţiei de stres şi oboseală a organismului devine din ce în ce mai greu pentru o persoană să aibă o viaţă obişnuită şi să revină la normal. Nu mai există energie pentru activităţile recreative, dar nici somnul nu este odihnitor. Ciclul stresului continuă.

Cele mai „la îndemână” remedii la care apelează majoritatea populaţiei pentru combaterea stresului sunt alcoolul, mâncarea, privitul la televizor. Sunt tot atâtea „pansamente” care nu rezolvă situaţia, ci doar agravează starea de sănătate.

Există persoane care apelează la exerciţii de respiraţie, exerciţii de yoga, meditaţie sau psiholog pentru a reduce efectele stresului.

Însă factorul critic în procesul de reducere al stresului este timpul.

Exerciţiile de yoga şi de meditaţie ajută la reducerea stresului şi oferă şi alte beneficii însă rezultatele apar după săptămâni sau chiar luni de practică regulată. Dealtfel există persoane care renunţă la exerciţiile de meditaţie destul de repede pe motiv că „nu funcţionează”.

Iata rezultatele unui studiu făcut în SUA de Dr. Dawson Church şi Dr. David Feinstein.

A fost măsurat nivelul de cortizol înainte şi după terapie pentru 83 de participanţi care au fost împărţiţi în 3 grupuri, astfel:

 • Primul grup a beneficiat de o oră de terapie prin EFT;
 • Al doilea grup a beneficiat de o oră de psihoterapie;
 • Al treilea grup nu a beneficiat de nicio terapie.

Rata normală de scădere a cortizolului este de 14% într-o oră. La primul grup s-a măsurat o rată de scădere a cortizolului de 24% în timp ce la grupul al doilea şi al treilea rata de scădere a fost cea normală. Creşterea de 10% la primul grup (cel care a benficiat de EFT) este semnificativă din punct de vedere statistic.

Psihoterapia şi mişcarea fizică uşoară ajută la eliberarea stresului, dar după o perioadă lungă de timp. Beneficiile psihoterapiei nu se simt suficient de repede în corpul fizic, unde cantităţile mari de cortizol – hormonul stresului – pun în pericol funcţionarea creierului, capcitatea de a rezolva probleme şi, aşa cum arătam mai devreme, întreaga sănătate a corpului.

Cum funcţionează Terapia de Eliberare Emoţională (EFT)

Se bate uşor cu vârful degetelor arătător şi mijlociu pe o serie de puncte aflate pe corp în timp ce se vorbeşte despre probleme, emoţiile negative, amintiri neplăcute.

PUNCTE DE LOVIRE

Pentru că se accesează emoţiile şi corpul în acelaşi timp EFT are ca efect o eliberare mult mai rapidă a stresului reducând nivelul de cortizol din corp  (cortizolul fiind factor principal în afectarea funcţionării sistemului imunitar) mult mai rapid decât alte metode.

Studiile arată că EFT echilibrează activitatea dintre zonele simpatică şi parasimpatică ale creierului, producând o „stare emoţională neutră” – starea numită „standardul de aur” al sănătăţii şi wellness-ului.

Aceasta este starea fiziologică în care te simţi cel mai bine, în care iei cele mai bune decizii şi în care, în ultimă instanţă, lucrezi productiv ca să-ţi atingi obiectivele.

Aşa cum spune Dr. Church „EFT îţi oferă ce e mai bun din cele două lumi – mintea şi corpul – ca şi cum ai primi un masaj în timpul unei sesiuni de psihoterapie”.

Beneficii ale EFT:

 • Eliberează excesul de cortizol şi, ca urmare, creierul şi corpul se re-echilibrează. Creierul funcţionează optim, se reface energia corpului, se îmbunătăţeşte somnul, se recapătă sentimentul de sănătate plenară. Se recapătă creativitatea şi abilităţile de rezolvarea a problemelor. Se reface metabolismul. Corpul este din nou capabil să se vindece singur.
 • Eliberarea stresului folosind EFT durează doar câteva minute, comparativ cu alte metode.
 • EFT sporeşte eficacitatea altor tehnici precum yoga, meditaţia, tehnici de respiraţie sau alte tehnici.

O modalitate de a aplica EFT este ceea ce se numește ”EFT în 5 pași”. Iată mai jos procesul

Înainte de începerea loviturilor pe punctele de pe corp trebuie parcurse următoarele etape:

 1. Identifică situaţia din viaţa ta care generează stres. Descrie-o în câteva cuvinte: ……………………………………..
 2. Identifică sentimentul negativ pe care ţi-l dă această situaţie care te preocupă (de exemplu „teamă că banii nu sunt suficienţi”). Dă o notă acestui sentiment pe o scară de la 1 (nu te stresează deloc) la 10 (stres maxim).
 3. Identifică sentimentul pozitiv pe care vrei să-l simţi şi care, de cele mai multe ori, este opusul sentimentului negativ (de exemplu: relaxare, bucurie, armonie).

Pas 1. (Acordaj)

            Lovește pe punctul „karate” în timp ce spui

„Deşi simt …. (sentimentul negativ) pentru că … (situația care generează stres) mă iubesc şi mă accept profund şi complet”. Spune această frază de 3 ori în timp ce lovești pe punctul ”karate”.

Pas 2.

Spune “Simt …. (sentimentul negativ)” în timp ce lovești ușor pe cele 8 puncte de lovire, începând cu punctul “Sprânceană”, apoi, în ordine – lateral ochi, sub ochi, sub nas, bărbie, claviculă, subraţ, creştetul capului. Treci de două ori prin punctele de lovire.

Pas 3.

Spune “Aleg acum să mă eliberez de… (sentimentul negativ)” în timp ce lovești ușor pe cele 8 puncte de bătaie, începând cu punctul “Sprânceană”, apoi, în ordine – lateral ochi, sub ochi, sub nas, bărbie, claviculă, subraţ, creştetul capului. Treci de două ori prin punctele de lovire.

Pas 4.

Spune “Sunt în siguranţă dacă mă detașez de… (sentimentul negativ)” în timp ce lovești ușor pe cele 8 puncte de lovire, începând cu punctul “Sprânceană”, apoi, în ordine – lateral ochi, sub ochi, sub nas, bărbie, claviculă, subraţ, creştetul capului. Treci de două ori prin punctele de lovire.

Pas 5.

Spune “Aleg acum să simt… (sentimentul pozitiv pe care vrei să-l experimentezi)” în timp ce lovești ușor pe cele 8 puncte de lovire, începând cu punctul “Sprânceană”, apoi, în ordine – lateral ochi, sub ochi, sub nas, bărbie, claviculă, subraţ, creştetul capului. Treci de două ori prin punctele de lovire

Testează acum intensitatea emoției negative pe o scară de la 1 la 10.

Bibliografie:

Emotional Freedom Techniques, http://eftuniverse.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3588&Itemid=2046


Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}