februarie 27

Profitul nu vine din prețul produsului pe care îl vinzi

0  comments

 

Peste două săptămâni începem turneul de primăvară-vară cu seminariile și workshopurile ”Atrage Abundența în Viața Ta!”. Prețul pentru participarea la workshop a rămas același ca anul trecut și cineva m-a întrebat ”De ce nu crești prețul?”.

Aș vrea să-ți povestesc câteva întâmplări din cei 6 ani de când funcționează proiectul ”Atrage Abundența în Viața Ta!”

Pentru că am ajuns în sala de conferințe după ce participanții intraseră deja (șoseaua fusese blocată mai multe ore din cauza unui accident) am ținut un seminar gratuit așa cum NU trebuie ținut: în blugi, tricou și adidași (n-am mai avut timp să mă schimb în costum), mi-am pregătit materialele și laptopul în fața participanților, am făcute testele de sunet și video în fața participanților și i-am rugat să-și scrie numele și adresa de e-mail pe o bucățică de hârtie și să o pună într-o cutie atunci când ies din sală (a fost modalitatea pe care am găsit-o ca să colectez adresele de e-mail pentru newsletter-ul de după seminar). La finalul seminarului, din 125 de persoane s-au înscris 50 la workshop (rată de înscriere de 40%). Câteva luni mai târziu, într-un alt oraș, țineam același seminar, de data asta așa cum trebuie: relaxat, în costum, ajuns în sală cu 2 ore înainte. La finalul seminarului din 200 de persoane prezente în sală s-au înscris 8 la workshop (rată de înscriere 4%).

Acum 2 ani, mă apropiam de finalul turneului de primăvară-vară și mai rămăseseră doar două orașe în care să ajungem: Rm. Vâlcea și Pitești. M-a contactat pe skype o persoană care mi-a promis că o să crească numărul de înscriși pentru cele două orașe. Părea de încredere, a prezentat și câteva testimoniale, așa că am acceptat să colaborăm și i-am plătit banii pe care mi i-a cerut. A fost ”țeapă” – n-a făcut nimic din ce a promis. Tot atunci s-a defectat aerul condiționat de la mașină iar reparația a însemnat schimbarea compresorului (o cheltuială destul de mare).

La finalul unui workshop am mers la recepția hotelului ca să plătesc factura pentru sala de conferințe. Persoana de la recepție mi-a spus că factura nu fusese generată de departamentul vânzări, că ea nu poate să o genereze și să vorbesc a doua zi cu persoana responsabilă de săli ca să mi se trimită factura. Am vorbit, am sunat, am trimis e-mail. Nici până în ziua de azi n-am primit acea factură.

Câteva concluzii:

  1. O să-l citez pe T. Harv Ecker: ”Să câștigi banii e un lucru. Să păstrezi acei bani e cu totul alt lucru.” Oamenii bogați nu se concentrează pe venit, ci pe banii care le rămân la finalul lunii, ceea ce se cheamă ”valoare netă”. Dacă ești proprietar de afacere îi poți spune ”profit net”. Dacă ești angajat îi poți spune ”excedent financiar”. Recomand celor care lucrează pe îmbunătățirea situației financiare să își seteze intenția pe valoarea excedentului lunar, nu pe valoare venitului lunar. O participantă la workshop mi-a mărturisit că și-a setat intenția pe venit, gândindu-se că dacă îi va crește venitul, o să fie mai bine. Aplicând tehnicile din workshop, a obținut o mărire a venitului așa cum și-a dorit, dar ”peste noapte”, i-au apărut niște cheltuieli la care nu se aștepta și, ca urmare, banii care îi rămân la finalul lunii sunt la fel de puțini. (Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Ai prieteni care au primit o primă sau o mărire de salariu, dar la final de lună banii care au rămas disponibili au fost la fel de puțini ca înainte de primă/mărire de salariu?).

 

  1. Atunci când crești prețul produsului sau serviciului tău presupui că vei avea la fel de mulți clienți și că vei avea aceleași cheltuieli ca până înainte de modificarea prețului. Experiența arată că presupunerea nu se adeverește 😊.

 

  1. Modul în care îți apar clienți la care nu te așteptai (sau alte creșteri de venit) sau cheltuieli suplimentare la care nu te așteptai sau scăderea numărului de clienți nu este la întâmplare. Dacă accepți că lucrurile se întâmplă aleator, înseamnă să accepți că Lumea funcționează haotic. Orice efect a fost generat de o cauză și aceeași cauză va genera întotdeauna același efect. Creșterea ”întâmplătoare” a venitului sau creșterea ”întâmplătoare” a cheltuielilor sunt CUM s-a manifestat efectul. DE CE s-a manifestat acel efect, care e cauza lui e o discuție care te ajută să scapi de multe ”cucuie” pe care ai putea să le faci de-acuma încolo. Despre cum să nu mai faci aceste ”cucuie” este vorba în proiectul ”Atrage Abundența în Viața Ta!” – care sunt cauzele invizibile și cum să le gestionezi astfel încât să ai ce îți dorești într-un mod mai rapid pentru tine.
  1. Nu spun să-ți pui un preț mic la produsul sau serviciul pe care îl oferi. Dacă prețul e mic, atunci strici un alt tip de echilibru, acela al schimbului de valoare. Clienții tăi trebuie să plătească prețul corect pentru ceea ce oferi. Spun că indiferent cât de bun e produsul și raportul preț/valoare, oricât de bună e strategia de marketing și procesul de vânzare, există alte cauze (la nivel inaccesibil simțurilor noastre) care vor face ca la finalul lunii să ai sau nu bani în cont.

 

Apropo, același lucru se întâmplă pe relații și pe sănătate. Nu parfumul pe care îl folosești, rochia sexy sau faptul că gătești ca un master-chef îl vor face pe partenerul tău să-ți acorde atenție. Nu dieta sau mersul la sală te vor face să ai greutatea dorită. Ci cele cauze care nu pot fi văzute, auzite, atinse de care vorbeam mai devreme.

Poți citi despre aceste cauze aici.

 

 


Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}