februarie 14

Grădinăritul – Legile seminţelor

0  comments

Acesta este cel de-al doilea mail din seria „Grădinăritul ca metaforă pentru evoluţia personală”. Dacă nu ai citit articolul anterior, click aici ca să-l citeşti.

 

Atunci când vorbim de grădinărit, vorbim de două lucruri: solul în care plantezi şi seminţele pe care le plantezi.

În metafora noastră, solul în care plantezi este mintea ta subconştientă.

În celebra sa înregistrare audio din 1956 numită „The Strangest Secret” („Secretul cel mai ciudat”) Earl Nightinghale (considerat părintele industriei de dezvoltare personală) folosea o metaforă foarte puternică: subconştientul este asemeni unui pământ fertil. Dacă plantezi porumb o să crească porumb. Dacă plantezi buruieni o să crească buruieni. (Discul cu această înregistrare audio s-a vândut în mai mult de 1 milion de exemplare şi de aici a început apoi industria de dezvoltare personală).

Lucrurile care urmează vor avea sens doar dacă accepţi ideea că subconştientul este responsabil pentru ceea ce experimentezi în viaţa de zi cu zi. Realitatea ta este creată de imaginile care se dezvoltă în mintea subconştientă, asemeni unei realităţi pe care o experiementezi prin intermediul unei căşti 3D conectată la un software. Vei experimenta ceea ce îţi dictează softwareul care rulează. Nu ai nicio variantă de a modifica experienţa decât dacă schimbi softwareul. Subconştientul este softwareul care te face să percepi semnale prin intermediul celor 5 simţuri (văz, auz, miros, gust, simț tactil), creându-ți astfel realitatea.

Pentru că demonstraţia acestei idei mi-ar lua ceva timp (fac această demonstraţie în seminarul gratuit de 3 ore „Atrage Abundenţa în Viaţa Ta!”) şi pentru că scopul meu este să-ţi ofer cât mai repede instrumente practice care să te ajute să-ţi îmbunătăţeşti viaţa, te rog ca momentan să accepţi  această idee fără demonstraţie. Pentru a vedea demonstraţia te rog să vii la seminarul gratuit sau să aştepţi până când o voi prezenta în articolele care urmează peste câteva săptămâni sau să citeşti cartea „WOW! Noul ghid prin care să trăieşti acum o viaţă abundentă şi împlinită”.

Aşadar, realitatea este creată de imaginile din subconştient. Aceste imagini sunt plantate acolo prin trei modalităţi: ceea ce faci, ceea ce spui şi ceea ce gândeşti.

Atunci când te vezi făcând un lucru, acea imagine trece prin ochi și imprimă o o urmă în subconștientul tău. Atunci când te auzi spunând un lucru, acel sunet trece prin ureche și imprimă o urmă în subconștientul tău (ăsta e motivul pentru care e bine să-ți spui rugăciunile cu voce tare – faptul că te auzi spunându-le va face sămânța mai puternică). Aceste urme imprimate în subconștientul tău vor deveni semințe care vor rodi și te vor forța să experimentezi viitorul, bun sau rău, în funcție de ce ai plantat.

Sămânţa plantată cu gândul este mai puternică decât seminţele plantate cu vorba sau cu acţiunea, pentru că gândul este originea oricărei vorbe spuse sau a oricărei acţiuni întreprinse.

Iată acum 5 legi (nu sunt singurele) care guvernează modul în care rodesc seminţele (şi, deci, modul în care este guvernată viaţa ta).

  1. Ceea ce plantezi, aceea va rodi. Sau, cum spuea Iisus „Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini? Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune.” (Evanghelia după Matei, Capitolul 7).

Una din ideile pe care le punctează această lege este că dacă vrei afecţiune, atunci trebuie să plantezi afecţiune. Dacă vrei bani, atunci trebuie să plantezi bani. Dacă vrei bucurie, atunci trebuie să plantezi bucurie. Poti obţine bucurie plantând bani? Conform acestei legi răspunsul este „NU”. Cu siguranţă cunoşti persoane care au foarte mulţi bani care sunt triste sau persoane care nu au bani, dar sunt vesele. De ce? Pentru că banii şi bucuria sunt „plante” diferite care răsar din seminţe diferite.

O altă idee pe care o subliniază această lege este că nu poate exista un rezultat bun care să vină dintr-un gând rău, o vorbă sau o acţiune rea, la fel cum nu poate exista un rezultat rău dintr-un gând bun, o vorbă sau o acţiune bună.

Aici apare o întrebare: cum rămâne cu cei care au bani în urma unor acţiuni necinstite?

Răspuns: nu există nicio legătură între acţiunile necinstite şi obţinerea acelor bani.

În viaţa reală nu există o corelaţie liniară, directă între momentul plantării şi momentul rodirii. În funcţie de mai mulţi factori implicaţi (persoana care plantează, intenţia cu care plantează, emoţia de dinaintea plantării seminţei, persoana către care e îndreptat(ă) gândul, vorba sau acţiunea, emoţia de după plantarea seminţei) o sămânţă poate rodi după câteva zile sau după câţiva zeci de ani). În piramidele din Egipt au fost găsite seminţe de porumb care au rodit în momentul în care au fost plantate, 4500 de ani mai târziu.

Faptul că acea persoană a obţinut banii este pentru că a fost generoasă în trecutul ei (probabil şi cel mai rău mafiot i-a făcut cadouri mamei sale). Faptul că face acum o acţiune necinsitită va avea ca efect falimentul în viitor. Pentru că noi vedem cele două acţiuni petrecându-se simultan credem că una dintre ele este cauza celeilalte. Este ceea ce se cheamă „corelaţie incorectă”.

În fiecare seară mă spăl pe dinţi. A doua zi soarele răsare. Aş putea să cred că soarele răsare pentru că mă spăl în fiecare seară pe dinţi, pentru că cele două evenimente sunt perfect corelate 🙂 . La fel cum aş putea să cred că Soarele se învârteşte în jurul Pământului, pentru că aşa pare când mă uit pe cer.

Există multe corelaţii incorecte pe care le întâlnim în viaţa de zi cu zi. De exemplu „S-a supărat pentru că i-am spus adevărul”. Incorect. Experimentezi în viaţa ta o persoană care se supără pentru că în trecutul tău te-ai supărat atunci când cineva ţi-a spus cum stau lucrurile. Dacă vrei să spui o minciună crezând că asta are legătură cu reacţia acelei persoane din acel moment, tocmai îţi vei planta o realitate în care să fii minţit(ă).

O altă corelație incorectă este ”Nu vrea să mă asculte, nu vrea să primească ajutorul meu”. Din nou, nu are legătură reacția lui/ei de acum cu ce faci tu acum. Motivul pentru care o persoană îți refuză ajutorul este pentru că tu în trecut ai refuzat ajutorul cuiva s-au n-ai vrut să te deschizi la idei care ți-ar fi fost benefice.

  1. Ceea ce plantezi creşte. Dintr-o sămânţă de pepene care cântăreşte mai puţin de un gram iese un pepene care cântăreşte mai mult de 2 Kg. Dintr-o ghindă de 3 grame iese un stejar de 3 tone. Dintr-o celulă de la mamă şi o celulă de la tată se dezvoltă corpul uman care are 30 de miliarde de celule. Dacă dăruieşti unei persoane 10 lei, vei genera în viaţa ta cel puţin 100 de lei. Dacă generezi cuiva o pierdere de 10 lei, vei genera în viaţa ta o pierdere de minim 100 de lei.
  2. Dacă nu plantezi, nu creşte nimic. Parcă te şi văd lipindu-ţi dosul palmei de frunte şi zicând „Dăăaaaa. E de bun simţ.” Englezi au un joc de cuvinte care zice „Common sens is not always common” care se poate traduce şi prin „Bunul simţ nu este întotdeauna evident”.

Această lege are legătură cu aşteptările pe care le avem de la ceilalţi.

Ce crezi, dacă eşti o soţie care găteşte, calcă hainele, se îmbracă frumos (sexy) o să primeşti afecţiune şi atenţie de la soţul tău?

Ce crezi, dacă eşti un soţ care vine acasă imediat după job, aduce toţi banii în casă şi nu iese cu prietenii „la o bere” aşa cum fac alţi bărbaţi o să primeşti atenţie şi afecţiune de la soţia ta?

Răspuns la ambele întrebări: NU.

Ca să primeşti atenţie şi afecţiune trebuie să plantezi atenție și afecțiune, oferind aceste lucruri părinţilor tăi, colegilor tăi sau persoanelor singure care nu au parte de ele în viaţa lor.

Şi atunci să nu mai gătesc, să nu mai calc, să nu mă mai îmbrac frumos, să nu mai aduc banii acasă? Ba da :). Acestea sunt seminţe pentru ca tu pe viitor să ai parte de mâncare, de sănătate, de frumuseţe în jurul tău, de resurse pentru proiectele viitoare.

  1. Dacă plantezi, atunci obligatoriu răsare ceva. Aceasta este legea care garantează că trăim într-o lume dreaptă. Altfel, ai putea să faci un lucru rău şi să nu suporţi consecinţele sau ai putea face un lucru bun şi să nu beneficiezi de răsplată.
  2. Ceea ce plantezi o să vezi şi în mediul înconjurător. Când eram mic l-am ajutat pe tatăl meu la muncile câmpului. Aveam un vecin care nu prea avea timp să se ocupe de parcela lui. Am observat că atunci când noi săpam buruienile, dar vecinul nu săpa, buruienile se răspândeau foarte repede pe locul nostru. Atunci când irigam porumbii nostri, jumătate din porumbii vecinului arătau mai verzi de la apa care se scurgea şi la el.

Această lege e o reformulare a unei idei pe care ai mai auzit-o şi din alte surse, şi anume „Lumea e o oglindă a ta”.

Corelată cu Lega 2, asta înseamnă că dacă văd în jurul meu corupţie, este pentru că i-am dat poliţistului bani ca să nu-mi ia permisul când am depăşit pe linie continuă. Dacă văd în jurul meu că se fură, este pentru că atunci când am fost angajat mi-am încărcat decontul cu cheltuieli pe care nu le-am făcut sau, ca proprietar de firmă, am rugat prieteni ca atunci când fac cumpărături pentru ei să treacă pe factură numele firmei mele, astfel încât acele facturi să mă ajute să plătesc taxe mai mici.

În momentul în care eu sunt integru, văd în jurul meu doar integritate. În momentul în care conduc maşina cu 50 km/h în localitate, nici alţii nu vor mai încălca legile la nivel mult mai mare.

Vestea bună pe care o aduc aceste Legi este că lucrând doar cu tine vei putea să influenţezi persoanele şi mediul din jurul tău fără să negociezi, fără să şantajezi şi bucurându-te de proces.

Despre asta, în articolele viitoare.

Până atunci îți propun următorul exercițiu: ori de câte ori experimentezi un lucru neplăcut pe parcursul zilei – o ceartă, cineva nu-și ține promisiunea, datoriile financiare – ia-ți un moment să te gândești ce anume crezi că ai gândit, ai spus sau ai făcut în trecut (ai plantat) care a generat acea experiență neplăcută.

De asemenea, ori de câte ori experimentezi un lucru plăcut pe parcursul zilei – un moment de relaxare, cineva te ajută, o masă delicioasă, un moment de tandrețe cu partenerul – ia-ți un moment să te gândești ce anume crezi că ai gândit, ai spus sau ai făcut în trecut (ai plantat) care a generat acea experiență plăcută.

 

O zi excelentă,

Florin

Autor ”WOW! Noul ghid ca să trăiești acum o viață abundentă și împlinită”


Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}