iulie 24

DATORIILE FINANCIARE – cauze SPIRITUALE-LUMEŞTI ale lor şi cum sa revii la abundenţă financiară

0  comments

Acum câţiva ani mi-a devenit clar un lucru: rezultatele din viaţa ta nu se datorează acţiunilor pe care le faci, ci convingerilor din subconştient.

Dacă e prima dată când întâlneşti acestă idee, dă-mi voie să fac o detaliere rapidă a acestor concepte.

Mintea noastră are 2 părţi: conştient şi subconştient. Cercetătorii din domeniul „minţii” estimează că partea conştientă ocupă 2%-5% din total, iar subconştientul ocupă diferenţa (95%-98%). Viaţa ta nu este controlată de alegerile tale conştiente, ci de imaginile pe care le ai depozitate în subconştient (dacă vrei o detaliere poţi citi şi Chiar ai controlul asupra vietii tale? si Liberul arbitru – realitate sau iluzie).

O dovadă a faptului că viaţa îţi este pur şi simplu comandată de subconştient şi că tu doar execuţi este următoarea: ţi s-a întâmplat vreodată să faci lucruri ştiind că vei ajuge la un rezultat greşit şi cu toate astea să continui să faci acele lucruri? Mai mult decât atât, ai avut semne peste semne că mergi în direcţia greşită, prietenii şi cunoştinţele te-au avertizat că acţionezi greşit şi cu toate astea ai continuat să mergi până la finalul nefavorabil ţie? Mie mi s-a întâmplat de câteva ori. Atunci când pun această întebare în seminariile mele, cu excepţia acelor persoane care sunt preocupate să ia notiţe, toţi cei din sală ridică mâna.

Mai vrei o dovadă? De câte ori ţi s-a întâmplat să-ţi faci planuri pentru îmbunătăţirea vieţii tale (să câştigi mai mult, să duci viaţă sănătoasă, să petreci mai mult timp cu familia), poate ai şi acţionat un pic (ţi-ai cumpărat echipament sportiv şi ai plătit abonamentul la sala de sport pe 6 luni – că ai zis că în felul ăsta o să te forţezi să mergi) dar într-un final ai revenit la vechile obiceiuri?

Asta se întâmplă pentru că în subconştientul tău există imaginii care te pun pe „pilot automat”, te fac să acţionezi într-un fel care nu îţi convine, dar pe care nu îl poţi controla conştient. Subconştientul, asemeni unui general de armată, îţi comandă ce să faci. Tu doar execuţi.

Acele imagini din subconştient care îţi comandă viaţa au mai multe denumiri în literatura care abordează acest subiect: programe mentale, tipare mentale, convingeri, paradigme mentale. Toate aceste denumiri înseamnă acelaşi lucru: un scenariu sedimentat în subconştientul tău care îţi pune viaţa pe pilot automat.

Din această perspectivă, ca să ai viaţa abundentă pe care o doreşti, singurul lucru pe care îl ai de făcut e să îţi cureţi subconştientul: să elimini acele tipare mentale/convingeri care te sabotează şi să construieşti acele tipare mentale/convingeri care te ajută să-ţi atingi obiectivele.

În acest articol o sa abordez tiparul mental care îţi comandă să ai în permanenţă datorii financiare.

Cei mai mulţi autori consideră (şi aduc dovezi) că aceste tipare sunt moştenite de la părinţi sau de la mediul în care ai crescut (dacă i-ai văzut pe cei din jurul tău – părinţi, colegi – făcând datorii, atunci sunt şanse foarte mari ca şi tu să faci datorii).

Atunci când în programul de coaching am avut persoane care voiau să scape de datorii abordarea era să identificăm în ce fel au preluat tiparele mentale de „datorii financiare” de la părinţi şi, prin tehnici specifice, să eliminăm aceste tipare.

În momentul în care am întâlnit cărţile şi video-urile lui Geshe Michael Roach am avut un moment de AHA!:  aceste tipare mentale ale „datoriilor” pot fi create şi prin acţiuni ale tale, acţiuni care „plantează seminţe” pentru datoriile care vor apărea mai târziu în viaţa ta.

Foarte pe scurt, acţiunile care plantează seminţe pentru datoriile financiare sunt acţiunile prin care încalci sau atingi dreptul de proprietate al cuiva.

Mai jos este o listă cu câteva din aceste acţiuni. Le mulţumesc membrilor grupului de pe FB „Diamond Cutter Romania” care prin discuţiile lor m-au ajutat să construiesc cea mai mare parte a acestei liste. Alte acţiuni au fost identificate în discuţiile pe care le-am avut în sesiunile de coaching cu proprietarii de afacere care urmează programul meu de coaching. Altele au fost identificate prin observaţie directă a acţiunilor mele sau a persoanelor cu care am interacţionat. Dacă te gândeşti că de la lucruri atât de simple nu se poate să ai tu datorii atât de mari, aş vrea să-ţi reaminteşti principiul semănatului: dintr-un bob de grâu iese un spic cu 50 de boabe, dintr-un bob de porumb ies doi ştiuleţi cu câte 400-500 de boabe fiecare, dintr-o ghindă de 3 grame iese un stejar de 2 tone care îţi poate distruge casa dacă pică pe ea. Sau, cum spune un proverb românesc, „Semeni vânt, culegi furtună”.

Iată, aşadar, câteva din acţiunile care plantează seminţe de datorii:

  • Ai furat bani sau alte obiecte
  • Ai folosit un obiect al altei persoane fără să-i ceri voie, chiar dacă l-ai pus la loc
  • Ţi-ai „încărcat” un decont, cu scopul de a primi mai mulţi bani
  • Ai promis nişte servicii, la un anumit preţ şi nu ai livrat tot ce ai promis, dar ai cerut toţi banii
  • Când parchezi ocupi şi din locul de alături
  • Parchezi pe spaţiul destinat persoanelor cu dizabilităţi
  • Foloseşti în interes personal resursele de la serviciu: îţi copiezi o carte la copiatorul din birou, dai telefoane pentru întâlniri personale în timpul orelor de serviciu, ai întâlniri personale în timpul orelor de serviciu şamd
  • Descarci seriale sau filme de pe site-uri fără să plăteşti drept de autor
  • Descarci programe audio sau cărţi de pe site-uri fără să plăteşti preţul acelui program sau drepturi de autor
  • Mănânci din prăjitura pe care ai cumpărat-o pentru copilul tău, fără să-i ceri voie (ştiu că te-a bufnit râsul, dar principiul e acelaşi)
  • Faci zgomot pe casa scărilor când vii sau pleci de acasă (mai ales dacă ai tocuri 🙂 )
  • Faci zgomot (muzică, bătut covoare, reparaţii) în orele în care lumea se odihneşte
  • Întârzii plăţile la chirie şi utilităţi (ai beneficiat de un serviciu pe care nu îl plăteşti conform înţelegerii)
  • Ai pe calculator soft-uri fără licenţă (cazul cel mai întâlnit: Windows şi Microsoft Office)
  • Faci o achiţiziţie care nu e necesară pentru firma la care lucrezi, dar care îţi aduce beneficii personale
  • Faci o înţelegere/un contract din care nu profită toată lumea
  • Faci lucruri pentru alţii şi le ţii socoteala (la nivel de principiu „ei îţi sunt datori”, deci plantezi datorii)
  • Dacă lucrezi în vânzări
    • „Convingi” un client să semneze un contract care nu e 100% benefic pentru el
    • Intri pe zona de vânzări a altui coleg
    • „Convingi” un client să se mute la tine
    • Forţezi o vânzare
  • Dacă eşti proprietar de afacere
    • Foloseşti soft-uri fără licenţă
    • Încasezi fără să emiţi documente fiscale (facturi sau bonuri fiscale)
    • Plăteşti o parte din salarii la negru
      §  Comentariu: aceste ultime două acţiuni încalcă dreptul la proprietate pe care îl are în afacerea ta Statul Român; atunci când începi o activitate comercială, iei ca partener „la pachet” şi Statul. Dacă şi doar la nivel de intenţie gândeşti să nu plăteşti tot ce însemnă taxe şi impozite, atunci afacerea ta va avea de suferit. Sunt persoane care spun: „Nu poţi face bani dacă nu faci evaziune. Eu de-abia supravieţiuesc.” De fapt, e invers: pentru că au intenţionat să facă evaziune, afacerea se prăbuşeşte.
    • Încerci să furi clienţi de la concurenţa
    • Recrutezi personal de la concurenţă, pe care vrei să-l aduci la tine şi cu portofoliul lui de clienţi
    • Nu îi plăteşti pe toţi cei care te-au ajutat să faci profit

Întrebare: Cum dezactivezi aceste seminţe?

O sămânţă, odată plantată, nu mai poate fi oprită din a creşte. Aşa cum spune Geshe Michael, un stejar nu mai poate fi împins înapoi în ghindă. În schimb, metaforic vorbind, ai posibilitatea să opreşti creşterea stejarului. În cazul datoriilor financiare, poţi să stopezi datoria la doar 1.000 EUR în loc de 10.000 EUR (e doar un exemplu).

Paşii pe care trebuie să-i urmezi (şi care sunt prezentati şi in acest .pdf: 46 de probleme in afaceri si solutiile lor reale) sunt următorii:

  1. Identifică în lista de mai sus situaţia (sau situaţiile) prin care ai plantat seminţele de datorii. Uită-te şi la acţiunile tale zilnice şi identifică alte acţiuni prin care încalci proprietatea cuiva.
  2. Devino conştient de faptul că acea acţiune nu a fost făcută  cu intenţia de a păgubi pe cineva ci, de la nivelul de conştienţă al tău de la acel moment ai considerat că ai făcut ceva bun pentru tine (tibetanii numesc asta „regret inteligent”)
  3. Ia-ţi un angajament pe termen scurt şi pe care poţi să-l ţii în a nu mai face acţiunea respectivă (Ex: „Până mâine seara n-o să mai descarc filme de pe net”, „Mâine dimineaţă o sa am grijă cum păsesc pe casa scarilor ca să nu mai fac zgomot”) cu intenţia clară ca în timp să elimini acest comportament al tău.
  4. Fă lucruri care să compenseze acţiunile din trecut (Ex: emite un bon fiscal în plus, donează bani pentru o cauză caritabilă).

Un alt tipar mental care îţi comandă să rămâi fără bani este cel al cheltuielilor neaşteptate (reparaţii neprevăzute pentru casă, maşină, aparatura din firmă, amenzi, alte cheltuieli neaşteptate).

Sunt două comportamente care plantează seminţe pentru aceste situaţii:

  • invidiezi alte persoane pentru succesul lor
  • te bucuri pentru necazul altor persoane (inclusiv pentru cei pe care îi vezi arestaţi sau anchetaţi la televizor şi despre care gândeşti „O merită. Aşa le trebuie.”).

Principiul din spatele explicaţiei pe care simt că o vrei este următorul: dacă nu te poţi bucura de succesul celorlalţi atunci nu te poţi bucura nici de succesul tău (banii tăi). Dacă te bucuri de necazul altora, atunci şi tu vei avea parte de necazuri.

Dacă vrei să afli cum să plantezi seminţe prin care să creezi acele tipare mentale care să îţi menţină viaţa în abundenţă financiară atunci urmăreşte acest video (apasă CC în coltul din dreapta jos pentru subtitrare în limba română).

Cei 4 pasi ai sistemului Diamond Cutter pentru abundenta financiara

PS Acum mulţi ani am decis să nu recomand o anumită soluţie sau o anumită abordare până când nu am încercat-o eu însumi. Nu am acordul persoanelor cu care am lucrat cu acest principiu al seminţelor să dezvălui rezultatele lor. Pot în schimb să-ţi spun despre mine. Tocmai am avut întâlnirea trimestrială cu consultantul fiscal al firmei. Mi-a spus că în toată cariera lui (e unul din cei mai buni consultanţi fiscali din România) nu a avut o firmă care să aibă o asemenea creştere spectaculoasă de la un trimestru la altul aşa cum are firma mea.

Dacă vrei să afli direct de la sursă principiile care îţi vor pune viaţa pe pilot automat pe „Fericit înainte” (printre altele, o să ai 30 de zile mentoring personal cu unul din trainerii lui Michael Roach) atunci vino la evenimentul din 29-30 septembrie de la Bucureşti susţinut de Geshe Michael Roach.

12 PAŞI KARMICI PENTRU SUCCES GARANTAT ÎN AFACERI ŞI ÎN VIAŢĂ


Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}