Spuneam într-un articol anterior (click aici ca să-l citești) că există anumite lucruri pe care să le facem și altele pe care să nu le facem pentru a avea viața pe care ne-o dorim. În esență, ar trebui să fim atenți la ce gândim, la ce spunem și la ce facem.
Scrierile antice spun că există 84.000 de gânduri rele și opusul lor – 84.000 de gânduri bune. Cum poți fii atent la 84.000 de gânduri?
Vestea bună e ca 90% din aceste gânduri pot fi grupate în 10 categorii. Cele 10 categorii, pe care le-am numit Top 10 principii morale sunt următoarele:
- Protejează viața.
- Respectă bunurile/proprietatea celorlalți.
- Puritatea sexuală.
- Integritate
- Adu oamenii împreună.
- Vorbește blând.
- Vorbește cu sens.
- Bucură-te pentru ceilalți
- Să ai compasiune pentru necazurile celorlalți.
- Să ai perspectiva corectă asupra realității.
Înainte de a descrie fiecare principiu în parte, o să prezint două aspecte care se aplică fiecărui principiu.
Primul aspect este că fiecare pe fiecare principiu în parte se poate planta pozitiv sau negativ ”în centru” sau ”pe cercuri” (sau mai spunem ”prin asociere”).
Imaginează-ți o țintă pe care trebuie să o nimerești. Dacă nimerești în cercul din centru, atunci primești punctajul cel mai mare. Dacă nimerești pe cercurile din exterior atunci, cu cât ești mai aproape de centru, cu atât punctajul e mai bun.
La fel se întâmplă și cu cele 10 principii. Există semințe negative sau pozitive care au ”maxim” de punctaj și există semințe negative sau pozitive cu punctaj mai mic.
De exemplu, la Principiul 1 – Protejează viața, semințele pozitive din ”centru”, semințele cele mai puternice, sunt să dai naștere unei copil sau să salvezi o ființă de la moarte. Bineînțeles că nu poți face asta în fiecare zi. Dar sunt alte semințe pozitive pe care le poți planta, de exemplu: să ai grijă de o persoană bolnavă, să-ți servești colegii cu fructe și legume, să ai o alimentație cât mai sănătoasă, să te asiguri că mașina pe care o conduci e ok din punct de vedere tehnic (făcând verificări tehnice periodice).
La același Principiu 1 – Protejează viața, semințele negative din centru sunt să iei viața unei persoane sau să rănești grav o persoană. Semințele negative ”pe cercuri” sunt: să conduci agresiv, să vorbești la telefon fără hands-free sau să butonezi telefonul în timp ce conduci, să oferi altor persoane hrană care nu le face bine, să privești filme violente sau să joci jocuri video de război.
Al doilea aspect care se aplică fiecărui principiu este că semințele plantate rodesc în două planuri: planul personal și mediul în care trăiești. În acest fel își dai seama dacă ai plantat negativ sau pozitiv pe acele Principii.
De exemplu, plantarea de semințe pozitive pe Principiul 1 – Protejează viața, are ca efect în plan personal că vei avea un corp sănătos și plin de energie, nu te vei îmbolnăvi, orice hrană vei mânca va avea gust bun și va fi sățioasă. Mediul în care trăiești va fi sigur (fără amenințări la integritatea ta fizică), cu aer curat și ape curate.
Pentru cineva care plantează negativ pe Principiul 1 efectele în plan personal vor fi boli sau răni fizice. Mediul în care va trăi va fi nesigur (cartiere rău famate, zone de conflict sau cu potențial de secetă, inundații sau alunecări de teren), iar alimentele vor fi puține și cu potențial hrănitor mai mic.
Ți-am prezentat aceste lucruri pentru că în următoarele trei articole o să-ți prezint cele 10 Principii de mai sus cu aceste elemente:
- Ce înseamnă fiecare principiu
- Ce semințe se pot planta pe pozitiv în ”centru” și ”pe cercuri”
- Ce semințe se pot planta pe negativ în ”centru” și ”pe cercuri”
- Care sunt efectele în plan personal
- Care sunt efectele în mediul înconjurător.
Le-am grupat în trei articole pentru că primele trei principii reprezintă ACȚIUNILE, ceea ce poți face cu corpul, Principiile 4-7 reprezintă VORBELE, ceea ce poți face cu cuvintele, iar ultimele trei principii reprezintă GÂNDURILE (care sunt și cele mai puternice dintre toate).
Până data viitoare, spor la plantat frumos!