iunie 21

Primele 3 principii morale

1  comments

În articolul despre Top 10 Principii morale am făcut o enumerare a celor 10 principii şi am descris în ce fel se poate planta negativ sau pozitiv fie în „centru”, fie pe „cercuri” pe fiecare principiu . De asemenea, am vorbit de faptul că atunci când plantezi negativ, îţi poţi da seama de acest lucru fiind atent la anumite situaţii pe care le experimentezi în plan personal sau în mediul înconjurător.

Dacă apar aceste consecinţe (pe care o să le vezi enumerate mai jos), atunci identifică acele comportamente care le-au generat, opreşte-te din a le mai face şi în schimb concentrează-te să plantezi pozitiv (plus Meditaţia Cafelei).

Primele 3 principii morale sunt cele prin care se plantează cel mai mult acţionând (este implicat corpul fizic). Iată-le:

Principiul moral 1. PROTEJEAZĂ VIAŢA

Definiţie: Fii vigilent și nu face niciodată nimic din ceea ce ar putea răni o ființă vie.

PLUS

Centru: Să contribui la naşterea unei fiinţe vii sau să salvezi o ființă de la moarte.

Cercuri: Să faci sport, să te hrăneşti sănătos, să îngrijeşti persoane bolnave, să îi ajuţi pe alţii să aibă un stil de viaţă sănătos, conduci prudent, mentenanţa autoturismului personal, să păstrezi curăţenie, să te rogi pentru cei cu probleme de sănătate, oferă fructe și legume celorlalți, evită carnea pentru o anumită perioadă de timp, plătește rețeta unei persoane în vârstă, promovează stilul de viață sănătos, sa faci vizite la spital unui amic bolnav sa îl ajuţi cât este el acolo, să faci curat, ordine in camera sau la birou.

Consecințe în plan personal: stare permanentă de sănătate, energie până la vârstă înaintată, corp viguros și tonifiat până la vârstă înaintată.

Consecințe în mediul extern: persoanele din jurul tău sunt sănătoase și au un stil de viață sănătos, ești într-un mediu cu climă bună, ferit de intemperii, cu aer curat și liniște.

MINUS

Centru: Iei viaţa unei ființe vii sau rănești fatal o ființă vie.

Cercuri: Stil de viaţă nesănătos (alcool, carne, dulciuri), condus imprudent, sms la volan sau pe stradă, agresiune verbală, privit știri, privit filme/emisiuni cu violență, trecerea pe rosu ca şi pieton, neglijenţe care pot afecta integritatea fizică a unei persoane

Consecințe în plan personal: boală, accidente, probleme de sănătate, viaţă scurtă, nu ai energie.

Consecinţe în mediul extern: ai parte de un mediu exterior periculos pentru integritatea fizică (cartiere rău famate, zone cu pericole), ființele din jur se îmbolnăvesc ușor, alimentele din zona ta nu se digera uşor sau nu au valoare nutrițională ridicată.

 

Principiul moral 2: PROTEJEAZĂ PROPRIETATEA

Definiţie: Tratează lucrurile celorlalți cu același respect cu care ai vrea ca ei să le trateze pe ale tale.

PLUS

Centru: Să dăruieşti orice fel de resurse.

Cercuri: Să promovezi un produs/serviciu în care ai încredere, să ai grijă de bunurile pe care le foloseşti, să sprijini persoane cu probleme financiare, să înveţi o persoană cum să câştige bani, sa promovezi afacerea unui amic, dar mai ales sa promovezi afacerea concurenţei tale, să intermediezi colaborări, sa dăruiesti orice fel de resurse (bani, siguranță, energie, timp –   atenție aici, să nu dăruieşti mai mult decât îţi poţi permite ca să nu ai regrete deoarece sămânţa negativă plantată de „regret” e mult mai puternică decât sămânţa pozitivă a generozităţii), să laşi camera de hotel curată după ce pleci, să stingi la plecare becul şi apa, să faci economie la orice fel de resurse, dar fără a fii zgârcit.

Să te rogi pentru cei cu probleme financiare, să plătești la timp facturile, să faci plăți în avans, să plătești în plus (să lași bacșiș), să faci reparaţii sau acţiuni care economisesc resurse, să faci curăţenie în locurile publice, sa ajuti cu bani parinții/amicii/rude cu probleme financiare, să donezi sau să împrumuţi bani unei persoane aflate în nevoie financiară; să faci ordine în cameră și/sau la locul de muncă, să respecți procedurile de lucru de la muncă, sa ajungi la timp la o întâlnire planificată.

Consecințe în plan personal: abundență financiară, timp liber pentru tine și pentru ceea ce îți place să faci, calm și pace a minții, resursele de care ai nevoie apar ”miraculos” exact când ai nevoie de ele, valorifici oportunități care scapă altor persoane.

Consecințe în mediul extern: trăiești într-o zonă ”bogată” în care există resurse, înconjurat de oameni abundenți financiar.

MINUS

Centru: Să furi sau să distrugi intenționat lucruri (resurse).

Cercuri: Să distrugi bunuri, să risipeşti resurse, să întârzii cu plata facturilor, să întârzii la întâlniri sau să stai peste ora convenită (furi timp), să faci mizerie în locurile publice, să nu respecti reguli/proceduri, să foloseşti timpul de la munca în folosul propriu, sa furi energie celor din jur, sa furi continut de pe internet (descărcare muzică/softuri de pe torente sau alte siteuri). Dacă ai firmă să faci încasări/plăţi la negru, să nu plăteşti licenţele pentru softurile folosite, să faci lucruri la limita legii cu scopul de a diminua plata taxelor către Stat (să rogi un prieten să ia factură pentru ce a cumpărat pe numele firmei tale).

Consecințe în plan personal: lipsă resurse (bani, timp, clienți, energie), fluctuații mari pe aceste resurse, pierderi financiare, datorii, nu ai niciodată timp suficient pentru tine. Dacă ai firmă – scăderea vânzărilor, a profitului, eventual faliment.

Consecinţe în mediul extern: nu primești sprijin pentru proiecte, resursele din zona ta sunt puţine (zonă „săracă”), recoltele sunt mici sau se distrug uşor.

 

Principiul moral 3. Puritate sexuală/respecta relatiile celorlalti

Definiţie: Tratează relațiile celorlalți cu aceeași grijă cu care vrei ca ceilalți să trateze relația ta.

PLUS

Centru: Relaţie de fidelitate cu sex „curat” (prin sex „curat” se înțelege că nu rănește fizic sau psihic niciunul dintre parteneri).

Cercuri: Stil de viaţă sănătos (evită consumul de alcool, droguri, tutun, excesul de dulciuri, carne, alimente picante), evită să fii singur(ă) în aceeaşi cameră cu o persoană de sex opus, evită filmele/emisiunile cu conţinut sexual explicit sau ceartă de cuplu, priveşte-ţi partenerul ca pe un înger deghizat, petrece timp cu persoane singure (bătrâni, copii). Roagă-te pentru cei cu probleme de relaţii sau pentru persoanele cu dependențe de alcool, tutun, droguri, internet, oferă sprijin emoțional pentru persoanele cu probleme de relație, restricție consum alimente/alcool, să faci curat, ordine in camera, sau la birou.

Consecințe în plan personal: relație împlinită, plină de tandrețe, în care partenerul e atent la cele mai mici nevoi ale tale, evoluție spirituală accelerată.

Consecințe în mediu extern: mediu extern curat, puritate în tot ceea ce vezi.

MINUS

Centru: Sex cu o persoană aflată într-o relaţie în care a promis fidelitate sau sex „murdar” (răneşte fizic sau psihic pe unul dintre parteneri).

Cercuri: Flirt cu o persoană de sex opus, distribuire „dirty jokes” (în engleză – glume despre infidelitate sau cu conţinut sexual) pe FB sau mail, pofte pentru anumite mâncăruri (carne, dulciuri, cafea, alimente picante), alcool, droguri sau jocuri de noroc, vizionare filme/emisiuni/reclame cu conţinut sexual, să îți impun voinţa asupra cuiva apropiat cu gândul că îi va fi bine dacă face ca tine (e același mecanism/principiu ca și în cazul violului), privitul cu jind la pesoanele de sex opus care sunt deja într-o relaţie, flirtul cu aceste persoane, atingere fizică (alta decât cea terapeutică) cu o persoană aflată într-o relaţie declarată .

Consecințe în plan personal: gelozie, separare, probleme sexuale, lipsa plăcerii în relaţia de cuplu.

Consecințe în mediu extern: poluare, mirosuri urâte, mizerie (la locul de muncă, pe scara blocului, în cartier, în camerele de hotel în care vei fi cazat(ă)).

În articolul următor o să prezint semințele care se pot planta cu vorba: Integritate, Adu oamenii împreună, Vorbește blând, Vorbește cu sens.


Tags

abundenta financiara, energie vitala, principii morale, protejeaza viata, relatie implinita, respecta relatiile


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Foarte util articol Florin 🙂

    Ar fi extrem de util daca ai putea sa pui toate aceste principii morale si intr-un pdf la sfarsitul celor 3 articole ca sa poata fi downloadat si tiparit ulterior.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}