iulie 5

4 Principii morale pe care plantezi prin vorbire

2  comments

În acest articol continuă prezentarea principiilor morale.

Dacă în articolul anterior am prezentat principiile morale pe care se plantează prin acţiune, în acest articol o să prezint principiile morale pe care se planteză prin vorbe.

Iată-le:

Principiul moral 4. INTEGRITATE

Definiţie: Transmite celorlalte persoane imaginea care este în mintea ta cât poţi de precis şi corect.

PLUS

Centru: Spui 100% adevărul (să explici exact ceea ce știi, să fii sincer, sa nu omiți nimic, astfel încât cel de lângă tine sa îşi facă aceeași imagine despre ce povestești cu ce ai tu in cap  – imaginea din mintea celeilalte persoane=imaginea din mintea ta)

Cercuri: Ai transparență cu clienți/furnizori, transparență cu membrii ai familiei, respecți promisiunile făcute ție și celorlalți, nu faci promisiuni pentru care există șanse să nu le respecți; îi încurajezi pe alții să fie sinceri şi transparenți,

Consecințe în plan personal: Ai energie să faci lucruri, ai pace a minţii, corp sănătos, oamenii acordă încredere cuvântului tău.

Consecințe în mediul extern: Eşti într-un cerc de prieteni sau mediu de afaceri onest, bazat pe respect reciproc.

MINUS

Centru: Minți.

Cercuri: Minciună prin omisiune (minciuni ”albe”), ”problema vizei”’= spui o minciună pornind de la ideea că rezultate bune pe care le vei obţine justifică faptul că ai minţit, dai mită, faci promisiuni pe care nu le respecți.

Consecințe în plan personal: Ţi se ascund lucruri, neîncredere în tine, nimeni nu te va crede deși tu spui adevărul, lumea începe sa te mintă şi sa iți înşele încrederea, te simți înșelat, dezonorat.

Consecinţe în mediul extern: Percepi corupție, activezi într-un mediu în care oamenii se mint între ei

 

Principiul moral 5. ADU OAMENII ÎMPREUNĂ

Definiţie: Să vorbești astfel încât să apropii oameni.

PLUS

Centru: Să lauzi o persoană în fața altei persoane.

Cercuri: Să intermediezi relații de business, să promovezi evenimente, să încurajezi colaborarea într-un grup, să nu discriminezi pe diverse motive (rasă, sex, religie, politică), caută calități ale unei persoane pe care să le evidențiezi, , ”share” la evenimente care aduc valoare în viața oamenilor, restricție de la a privi filme/emisiuni cu discriminare, alină singurătatea persoanelor (mergi la azil de bătrâni, la cămin de copii, vorbește cu cel mai singuratic om din anturajul tău/din compania unde lucrezi si include-l in grupul tău de prieteni/colegi.

Consecințe în plan personal: Relație împlinită, ai un corp fizic frumos, sănătos, plin de energie.

Consecințe în mediul extern: Ajungi ușor la destinație, faci parte dintr-un grup ai cărei membrii care se sprijină unii pe ceilalți.

MINUS

Centru: Critici o persoană în fața altei persoane.

Cercuri: Priveşti emisiuni/filme cu certuri, permiți discriminarea pe diverse motive, faci comparații între persoane (fizic, caracterial, psihologic) sau între tine și alte persoane, analizezi corpul altei persoane, dai sfaturi prietenilor sau partenerilor de business să se despartă de partener, încurajezi discriminarea de orice fel (pe baza de aspect fizic, orientare politică, religioasă, sexuală).

Consecințe în plan personal: Izolare şi singurătate, boala Alzheimer, divorț, pierzi des prieteniile începute recent, poți ajunge sa intri in depresie din motiv de izolare şi singurătate

Consecinţe în mediul extern: Ajungi greu la destinație (ai parte de drum cu gropi, denivelări, sau greu de parcurs), în zona ta se prăbușesc construcții.

 

Principiul moral 6. VORBEŞTE BLÂND

Definiţie: Să vorbești calm şi cu dulceață, încurajându-i pe ceilalți.

PLUS

Centru: Vorbești calm, relaxat, cu o tonalitate blândă.

Cercuri: Faci meditație, sport, yoga, asculţi muzică clasică sau simfonică, plimbări prin natură, ascultare activă, feed-back constructiv (astfel încât persoana care te ascultă să nu se simtă lezată), citești cărți sau vizionezi filme ”blânde”, recomanzi şi altora astfel de lucruri, te rogi pentru liniștirea celor care își ies din fire, faci rugăciune de iertare/binecuvântare față de persoanele pe care le-ai agresat verbal

Consecințe în plan personal: Somn liniştit, pace a minţii, meditaţia şi yoga te ajută să te relaxezi.

Consecințe în mediul extern: Un mediu în care se comunică relaxat, în pace, plimbările în natură te încarcă, ai un ten fără riduri.

MINUS

Centru: Vorbești cu ton ridicat sau cuvinte ”grele”, dure, care rănesc deși sunt spuse încet si calm, critici fără să ții cont de sentimentele persoanei pe care o critici.

Cercuri: Privit știri, privit filme/emisiuni cu violență, citit cărți/bloguri cu limbaj ”greu”, cerţi în gând pe altcineva (inclusiv pe tine), critici, forțările de orice fel, constrângi prin vorbe şi/sau fapte pe cineva să facă ceva ce nu îi place, aroganță atunci când întrerupi pe cineva pentru ca ești mai “deștept”, mai “eficient”, mai “calificat”, şi in loc să aștepți să își termine propoziția, presupui că știi ce va zice, îi iei vorba din gura şi îi dai imediat răspunsul pe care tu crezi ca îl așteaptă.

Consecințe în plan personal: Cei dragi țipă la tine ”fărăniciunmotiv”, te cerți cu cei din jur, muzica de la radio sau televizor sună zgomotos, ești întrerupt(ă) când vorbești, ai parte de zgomot pe parcursul zilei, yoga şi meditația nu funcționează sau chiar îţi fac rău, ai parte de somn cu întreruperi.

Consecinţe în mediul extern: În mediul tău e foarte mult  zgomot, asiști la certuri între cei apropiați, atunci când ieși în natură să te relaxezi ai parte de gălăgie,.

 

Principiul moral 7. VORBEŞTE CU SENS

Definiţie: Spui doar lucruri care îi ajută pe ceilalți să evolueze, să crească.

PLUS

Centru: Vorbeşti despre faptul realitatea este creată de seminţele plantate prin fapte, vorbe şi gânduri.

Cercuri: Spune doar lucruri care aduc valoare în viața celorlalți, privește filme/emisiuni, citește cărți care te învață cum să aduci valoare în viața celorlalți, restricție de accesare FB sau de a privi la TV o anumită perioadă, meditație, yoga.

Consecințe în plan personal: Dezvolți abilități de lider.

Consecințe în mediul extern: Oamenii te urmează foarte ușor.

MINUS

Centru: Bârfă pe orice temă (relații, sport, politică, viața persoanelor publice).

Cercuri: Priveşti filme/emisiuni care nu aduc valoare, citeşti cărți sau reviste cu informație ne-valoroasă, pierzi timp pe FB cu postări care nu aduc valoare.

Consecințe în plan personal: Scăderea respectului si stimei de sine, depresie, izolare.

Consecințe în mediul extern: Oamenii nu te ascultă, chiar dacă le spui lucruri importante, nimeni nu te bagă în seamă, ca şi cum nu ai nimic important de zis, fructele din zona ta par coapte dar nu sunt, nu vei găsi locuri de plimbare si de relaxare, multe lucruri în jur sunt înfricoșătoare.

Săptămâna viitoare o să prezint Principiile morale pe care se plantează cu gândul.

Până atunci, spor la grădinărit!


Tags

etica, principii morale, seminte, succes


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Mulțumim foarte mult Florine.
    Pt aceste învățături minunate..pe care ai ales sa.ni le împărtășești..
    Esti o persoana deosebită..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}