iulie 18

Principiile morale pe care plantezi prin ceea ce gândeşti

0  comments

Atunci când vorbim despre semințe, acestea pot fi plantate cu faptele, cu vorbele sau cu gândurile. Cele mai puternice semințe sunt cele plantate cu gândul.

Dacă ai pierdut primele articole pe această temă fă click aici pentru a le citi.

Iată cele trei principii morale pe care se platează prin gânduri.

 

Principiul moral 8. BUCURĂ-TE PENTRU SUCCESUL CELORLALȚI

Definiţie: Să te bucuri pentru orice realizare bună a altei persoane.

PLUS

Centru: Să te bucuri pentru progresele unei persoane.

Cercuri: Să susții progresul unei persoane, să încurajezi o persoană, ”Like” pe FB la postări, să identifici beneficiile pe care succesul acelei persoane le aduce în lume, să binecuvântezi pentru succes acea persoană, să apreciezi faptele pozitive pe care le face o persoana pentru ceilalți.

Consecințe în plan personal: Ai succes în proiectele personale, te bucuri de ceea ce faci, îți descoperi pasiunea, vocația.

Consecințe în mediul extern: Ești într-un mediu în care se oferă sprijin, există resurse.

MINUS

Centru: Invidie pentru succesul altei persoane.

Cercuri: Comentezi ironic succesul altei persoane, găsești motive externe pentru insuccesul tău, te compari cu cealaltă persoană.

Consecințe în plan personal: Nu te poți bucura de succesele tale, nu te bucuri de ceea ce ai, nu ai niciodată suficient, ești dominat(ă) de o  dorință permanenta de a avea orice, ai o stare de nemulțumire permanenta din orice, mănânci fără să te poţi controla, apar cheltuieli neprevăzute.

Consecinţe în mediul extern: În domeniul tău este concurență „feroce”, tot ce ai tu sau alții se termina şi se strică, vremea este întotdeauna împotriva ta.

 

Principiul moral 9. COMPASIUNE PENTRU NECAZUL CELORLALŢI

Definiţie: Să ai compasiune pentru suferința altor ființe.

PLUS

Centru: Să îţi dorești să iei asupra ta suferințele altor persoane.

Cercuri: Să oferi orice fel de ajutor când ai ocazia, să citești cărți/articole sau să vizionezi filme în care se promovează compasiunea, să te rogi pentru binele unei persoane, telefon/mesaj de susținere pentru o persoană cu probleme.

Consecințe în plan personal: Evoluție spirituală rapidă.

Consecințe în mediul extern: Ești într-un mediu în care se oferă sprijin, există resurse.

MINUS

Centru: Să te bucuri pentru eșecul altei persoane (să ai dorința ca altor persoane să li se întâmple lucruri rele).

Cercuri: Comentarii ironice de genul ”Știam eu/Am avut dreptate” când cineva eşuează, să citești articole în care sunt descrise problemele unor persoane publice.

Consecințe în plan personal: Ţi se strică lucrurile (chiar şi cele noi, aflate în garanţie) personalitatea iți este dominata de furie, te enervezi repede, nu găsești ajutor.

Consecințe în mediul extern: Nu ești susținut, nu găsești ajutor, lumea din jur se comporta haotic, în mediul tău există acte de violenţă.

 

Principiul moral 10. PERSPECTIVĂ CORECTĂ ASUPRA LUMII

Definiţie: Să accepți faptul că înțelesul unui obiect/concept nu vine din acel obiect sau concept şi că realitatea pe care o experimentezi vine din semințele plantate în trecut.

PLUS

Centru: Să înțelegi faptul că ORICE experimentezi are ca și cauză semințe plantate în trecut.

Cercuri: Să citești cărți sau să urmărești video-uri în care se vorbește despre faptul că realitatea vine din semințele plantate în trecut, că realitate pe care o experimentezi e 100% responsabilitatea ta, îți iei pauze pe parcursul zilei în care să conștientizezi că lucrurile din jurul tău, acțiunile tale și gândurile tale vin din tine, îţi iei o pauză în care să te gândești ce ai gândit/vorbit/făcut în trecut şi care a generat ce experimentezi acum (fie bine, fie rău) , aplică Cei 4 Paşi pentru a obţine lucrurile pe care le vrei.

Consecințe în plan personal: Evoluție spirituală rapidă, sfârșitul suferinței, libertate.

Consecințe în mediul extern: Ești într-un mediu în care nu există suferinţă.

MINUS

Centru: Să crezi că realitatea vine din exterior, dinspre obiect/vorbă/gând spre tine.

Cercuri: Dai vina pe cauze externe, te enervezi atunci când lucrurile nu merg așa cum vrei tu, crezi că plăcerea vine din lucruri, încalci toate principiile morale de la 1 la 9.

Consecințe în plan personal: Vei fi în suferință permanentă.

Consecinţe în mediul extern: Ai eșecuri în proiecte, strategii pe care le foloseşti nu funcționează.

Cel mai puternic principiu este principiul cu numărul 10. Neînţelegerea lui are ca efect încălcarea tuturor celorlate 9 principii şi generarea unei suferinţe care se perpetuează. Pe de altă parte, înţelegerea şi aplicarea lui duce la eliminarea emoţiilor negative şi deci la atingerea unei stări profunde de pace mentală.

Atunci când e vorba de domeniile principale din viaţa noastră – bani, relaţii, sănătate – şi aceste principii morale, legătura este următoarea:

  • abundenţa financiară este dată în principal de respectarea principiilor 2 (Respectă proprietatea), 8 (Bucură-te pentru alţii) şi 9 (Compasiune pentru necazul celorlalţi)
  • sănătatea, energia corpului fizic sunt date în principal de respectarea principiilor 1 (Protejează viaţa), 6 (Vorbeşte blând), 7 (Vorbeşte cu înţeles)
  • o relaţie împlinită (de cuplu sau de afacere) este dată în principal de respectarea principiilor 3 (Puritate sexuală/Respectă relaţiile celorlalţi), 4 (Integritate), 5 (Adu oamenii împreună), 6 (Vorbeşte blând).

Cum facem să ne asigurăm că grădina noastră mentală este curată? Cum o menţinem frumoasă?

În articolul viitor o să prezint o tehnică prin care te asiguri că buruienile nu te invadează şi că mintea ta devine un loc în care îţi place să petreci timp :).

Până atunci, îţi urez să plantezi frumos!

 

 


Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}