iunie 9

Seminţele care îţi asigură succesul unei afaceri pe Internet

0  comments

 

Consider că abilitatea de a-ţi crea un venit pasiv este abilitate de bază ca să ai o viaţă decentă în anii care vin.

La începuturile civilizaţiei, abilitatea de bază pentru a duce o viaţă decentă şi a prosperă a fost agricultura şi creşterea animalelor. Strămoşii noştri trebuiau să ştie cea mai bună perioadă pentru plantat şi pentru recoltat, ciclurile naturii şi transhumanţa.

Când a venit Era Industrială, abilitatea de bază pentru a avea mai mult a devenit abilitatea de a opera un utilaj.

Apoi, în anii ’70 pe primul loc a venit educaţia. Nu puteai să primeşti un venit bun fără o diplomă.

Începând cu anii ’90, atunci când tehnologia a explodat, a fost nevoie să ştii cum să lucrezi cu un computer şi să ştii cum să foloseşti procesoare de text, baze de date şi tehnologii bazate pe Internet. Niciun angajator nu se mai uită la CV-ul tău dacă nu ai aceste abilităţi de bază. Mai mult, dacă eşti antreprenor, nu mai poţi ajunge la clienţii tăi dacă nu stăpâneşti aceste abilităţi.

Rapoartele financiare arată că bugetele de securitate socială ale tuturor ţărilor sunt pe deficit (pe româneşte, nu mai există bani pentru tratament medical gratuit, pentru alte tipuri de ajutoare sociale şi pentru pensii). Cifrele pentru România, la ora la care scriu aceste rânduri, arată că din taxele plătite de 2,8 milioane salariaţi din domeniul privat trebuie susţinute salariile pentru 1,9 milioane angajaţi la stat şi pensiile a 5,3 milioane de pensionari. Deficitul bugetului de pensii se apropia de 4 miliarde de euro în 2014.

Speranţa de viaţă a crescut de la 60 de ani la 80 de ani, aşa că pensia plătită de către stat s-a dovedit un experiment eşuat în toate ţările. Există meserii care nu mai sunt căutate în prezent şi acolo unde se poate, munca umană este înlocuită cu un software. Există studii care arată ce meserii vor dispărea în următorii ani.

În acest context va depinde doar de tine să ai un stil de viaţă decent în anii care vin.

Venitul pasiv este venitul pe care îl generează o sursă de venit pe care ai construit-o şi pentru care mai lucrezi apoi doar 1-2 ore pe zi ca să o menţii. La început, atunci când îţi creezi sursa de venit pasiv, vei lucra poate şi 10-12 ore pe zi, însă după ce ai finalizat-o vei consuma doar 1-2 ore pe zi ca să o menţii. Orice sursă de venit pasiv necesită întreţinere ulterioară şi implicare, însă efortul este mult mai mic decât la început.

Iată câteva surse de venit pasiv: închirierea unui apartament, închirierea unui utilaj, automate de distribuire dulciuri/cafea/alte produse, drepturi de autor, network marketing, investiţii pe piaţa financiară (acţiuni, obligaţiuni, alte produse financiare), o afacere construită să funcţioneze fără tine, un sistem care furnizează oamenilor valoarea pe care tu o creezi pentru ei.

Vestea bună este că fiecare poate să construiască una sau mai multe surse de venit pasiv. Vestea şi mai bună este că e 100% responsabilitatea ta să-ţi creezi aceste surse de venit pasiv (asta a fost o modalitate politicoasă de a-ţi spune că trebuie ”să-ţi mişti fundul”).

Sunt foarte multe persoane care mă întreabă ”Cum fac bani mai mulți?”.

Întrebarea care să te ajute nu e ”Cum fac bani mai mulți?”. Tony Robbins spune ”Calitatea vieții tale este dată de calitatea întrebărilor pe care îți le pui”. Pentru că, la fel ca Google, mintea ta va găsi zeci de răspunsuri (cele mai multe nefolositoare) la o întrebare formulată incorect.

De exemplu, în cazul de mai sus, răspunsurile posibile vor fi

 • Joacă la LOTO
 • Cere o mărire de salariu
 • Lucrează mai multe ore
 • Ia-ți un job suplimentar
 • Împrumută bani de la părinți/prieteni/rude
 • Vinde lucruri din casă
 • Păcălește pe cineva și vinde-i la preț mare un lucru care nu-i trebuie
 • Căsătorește-te cu o persoană bogată

O parte din răspunsurile de mai sus nu se aplică în cazul tău, altele sunt imorale sau ilegale. Cu toate astea, mintea ta le va genera ca pe soluții posibile.

Dacă vrei mai mulți bani (inclusiv venit pasiv) întrebarea care să te ajute este ”Cum să aduc mai multă valoarea în viața celorlalți?”. Sau, formularea alternativă ”Cum să creez și să livrez mai multă valoare în viața oamenilor?”

După cum observi sunt două acțiuni, la fel de importante: să creezi valoare pentru ceilalți și să o livrezi la cât mai multe persoane prin intermediul unui sisem care funcționeză fără tine.

Cele două aspecte sunt la fel de importante. Poți să fii un creator de valoare foarte bun, dar dacă nu ai un sistem care să te ajute în a distribui creația ta la cât mai multe persoane, venitul tău e sortit eșecului. (Gândește-te la câștigătorii concursurilor ”Vocea României” sau „X Factor”. De câţi dintre ei ai mai auzit după ce au câștigat concursul? Pe de altă parte, artiși pe care nu i-ai văzut la niciun concurs sunt difuzați la radio, sunt ”distribuiți” către publicul larg prin intermediul acestui sistem numit ”radio”).

Ca urmare, întrebările

 1. Cum să creez valoare pentru viaţa celorlalţi?
 2. Cum să fac pentru ca valoarea pe care eu o creez să ajungă prin intermediul unui sistem la cât mai multe persoane?

O soluţie – care s-a promovat masiv în  această perioadă – este să ai o afacere pe www.amazon.com. Sunt doi antreprenori români – Alex Hudiţan (sau Hudi) şi Claudiu Stănescu (sau Claus) – care au generat cifre de afaceri impresionante cu afacerea pe amazon şi acum au a 4-a ediţie a cursului prin care îi învaţă şi pe alţii cum să-şi dezvolte această afacere.

Ca să vezi dacă ţi se potriveşte această afacere, urmează Paşii 1 şi 2 de mai jos.

Dacă ai ales deja această afacere, atunci sari direct la Pasul 3.

Pas 1. Citeşte articolul fratelui meu, Liviu, despre argumentele pro şi contra pentru a dezvolta o afacere pe amazon.

Liviu dezvoltă această afacere de câţiva ani, are succes, a învăţat câteva lecţii pe care le împărtăşeşete aici

Click aici ca să citeşti articolul lui Liviu „PRO şi CONTRA pentru a dezvolta o afacere pe amazon”

Pas 2. Urmăreşte articolele şi video-urile gratuite pe care Hudi şi Claus le-au postat aici (link-urile de mai jos sunt link-uri de afiliat).

Fişier cu plan de afaceri pe amazon.

Video 1 (cum să-ţi alegi primul produs)

Video 2 (paşii necesari unei lansări)

Video 3 (tips&tricks)

Video 4 (întrebări şi răspunsuri)

Pagina de înscriere pentru curs.

Pas 3. Dacă te-ai decis să începi această afacere (sau orice altă afacere pe Internet) plantează seminţele potrivite pentru a avea succes.

Asta înseamnă, în primul rând, să alegi un produs sau un serviciu care să aducă valoare în viaţa oamenilor: să îi ajute să aibă o sănătate mai bună, să aibă relații mai bune, să aibă bani mai mulţi, să aibă mai mult timp liber pentru ei şi familie, să evolueze spiritual.

Apoi, ajută pe cineva să aibă succes folosind internetul.

La unul din cursurile DCI Nivel 1 ţinut împreună cu echipa de traineri DCI din România am avut un participant care nu înţelegea de ce, având un produs foarte bun, o nişă foarte bună, prezentare foarte bună (şi toate celelalte elemente necesare, pe care le-ai văzut în prezentările lui Hudi şi Claus) acel produs nu se vinde. Examinând situaţia din punct de vedere al seminţelor şi-a dat seama că ori de câte ori mama ei o ruga să o ajute cu explicaţii legate de folosirea Internetului, o amâna sau nu avea răbdare să-i explice anumite lucruri.

Ca urmare, pentru a-ţi planta succesul unei afaceri pe Internet, ajută pe cineva să aibă succes folosind Internetul:

 • ajută o persoană mai în vârstă să comunice cu copiii sau cu nepoţii folosind FB, skype, What’s app, Instagram
 • ajută un prieten să câştige bani vânzând obiectele care nu-i mai trebuie pe olx.ro sau pe lajumate.ro
 • ajută un prieten care are o afacere on-line să-şi crească afacerea, oferindu-i ceea ce ştii tu să faci (chiar dacă nu te pricepi la on-line, cu siguranţă e ceva ce ştii să faci şi cu care îl poţi ajuta)
 • donează bani pe o platformă de crowfunding gen www.kiva.org sau www.crestemidei.ro

La final, dar nu în cele din urmă, asigură-te că toate aspectele legale sunt îndeplinite (licențele softurilor de pe calculatorul tău sunt plătite, plăteşti taxele şi impozitele aferente tranzacţiilor cu amazon, şamd) . Altfel, vei atrage în viaţa ta pierderi financiare mult mai mari decât câştigurile pe care ţi le generează afacerea ta.


Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}