În seminarul „Atrage Abundenţa în Viaţa Ta!” folosesc o comparaţie pentru a ilustra efectul pe care convingerile îl au în viaţa noastră: termostatul din sala de curs. Ce nu am timp să spun în curs este că această comparaţie merge chiar mai în profunzime. Citeşte în continuare.
Dacă termostatul este setat pe 22oC, atunci indiferent de cât de cald sau de frig e afară în sala de curs vor fi tot 22oC.
La fel, fiecare convingere pe care o ai – suportivă sau ne-suportivă – îţi setează viaţa pe o anumită „temperatură”.
Dacă, de exemplu, ai o convingere care susţine lipsa banilor (de exemplu „Mai bine sărac dar cinstit”, „Banii înseamnă probleme”, „Oamenii care au mulţi bani sunt lacomi”) atunci, indiferent de cât de bine merge economia, în viaţa ta vor fi bani puţini.
Dacă ai o convingere care susţine abundenţa financiară (de exemplu „Există oportunităţi de a face bani indiferent de situaţia economică”, „Sunt bogat pentru că aduc valoare şi bucurie în viaţa oamenilor”, „Banii sunt spirituali”) atunci, indiferent de situaţia economiei, în viaţa ta vor fi suficient de mulţi bani.
În workshop-ul ”Atrage Abundența în Viața Ta!” participanții exersează cele mai simple și cele mai eficiente tehnici pentru anihilarea convingerilor ne-suportive și pentru construirea convingerilor suportive. Sunt tenhnici cu eficiență dovedită. Au funcționat în cazul meu și au funcționat în cazul multor altor participanți.
Există totuși participanți care spun ”Tehnicile astea nu funcționează la mine” sau ”La mine nu au avut efect”. De ce? Răspunsul se află chiar în afirmațiile de adineaori. Este ceea ce eu numesc ”Convingeri master”.
Revin la comparația de la începutul acestui articol. Imaginează-ți că termostatul din sala de curs e comandat și de la recepție (sunt hoteluri la care acest lucru chiar se întâmplă). Un astfel de comutator este numit în termeni tehnici ”Comutator Master” sau ”Master Switch”. Dacă la recepție acest comutator este pe ”Oprit”, atunci eu pot să fixez termostatul pe orice temperatură, termostatul n-o să funcționeze.
Iată câteva din ”convingerile master” ne-suportive pe care le-am întâlnit la participanții în programul de coaching:
- ”E nevoie de timp ca să apară rezultate” sau ”Rezultatele nu apar imediat”. În conformitate cu această convingere, o tehnică de eliminare a stresului care la alte persoane are efect instantaneu, la aceste persoane are efect după ce ”convingerea master” consideră că a trecut suficient de mult timp
- ”Eu trebuie să muncesc din greu ca să am rezultate”
- ”Tot ce funcționează la alții la mine nu funcționează”
- ”E nevoie de efort ca să se întâmple ceva”
- ”Lucrurile bune nu apar din senin”
- ”Nu merit să mi se întâmple lucruri bune”
Insist puțin pe ultima convingere. Ai putea spune că toată lumea merită să i se întâmple lucruri bune. Corect. La nivel conștient toată lumea afirmă că merită să i se întâmple lucruri bune.
Toată lumea afirmă conștient că merită să fie iubită.
La nivel de subconștient însă, la cei mai mulți dintre oameni nu există aceste convingeri. Iar acesta e un subiect pe care o să-l explorez într-un alt articol.